Wegańska babka z gruszkami!
Upiecz szybko wegańskie ciasto domowe! Babka piaskowa króluje na niedzielnym stole;-).
Składniki suche - mieszam w oddzielnej misce dokładnie łyżką:
- 350 ml mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki wegańskiego proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki zmielonego cukru brązowego (polecam Amylon z ziarnami wanilii Bourbon)
Składniki mokre miksuję mikserem (końcówki łopatki) na gładko, oddzielnie:
- razem 250 ml oleju z pestek winogron z odrobina oleju z nasion konopi
- 84 ml - mleko roślinne gęste ( z orzechów nerkowca Rossmann, migdałowe, sojowe o smaku waniliowym Alpro)
- 1 łyżeczka japońskiego octu śliwkowego UME.
Składniki mokre, zmiksowane, powoli wlewam do suchych i miksuję mikserem z końcówkami spiralnymi.
Ciasto przelewam do tortownicy, smarując jej wnętrze dowolnym olejem roślinnym, albo wykładając papierem. Piekarnik nagrzewam do ok.180 stopni. Piekę przez ok. 35 min. - włóż patyczek, sprawdzaj czy jest suchy.
Na wierzch daję kawałki gruszki, maliny, mango, dowolne owoce jakie lubią moi goście;-).
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.