Wegańska babka z gruszkami!

 

wegańska babka z ciastem biszkoptowym

 

Upiecz szybko wegańskie ciasto domowe! Babka piaskowa króluje na niedzielnym stole;-).


Składniki suche - mieszam w oddzielnej misce dokładnie łyżką:

  • 350 ml mąki pszennej typ 450 
  • 2 łyżeczki wegańskiego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zmielonego cukru brązowego (polecam Amylon z ziarnami wanilii Bourbon)

 

Składniki mokre miksuję mikserem (końcówki łopatki) na gładko, oddzielnie:

  • razem 250 ml oleju z pestek winogron z odrobina oleju z nasion konopi
  • 84 ml - mleko roślinne gęste ( z orzechów nerkowca Rossmann, migdałowe, sojowe o smaku waniliowym Alpro)
  • 1 łyżeczka japońskiego octu śliwkowego UME.

Składniki mokre, zmiksowane, powoli wlewam do suchych i miksuję mikserem z końcówkami spiralnymi.

 Ciasto przelewam do tortownicy, smarując jej wnętrze dowolnym olejem roślinnym, albo wykładając papierem. Piekarnik nagrzewam do ok.180 stopni. Piekę przez ok. 35 min. -  włóż patyczek, sprawdzaj czy jest suchy.


Na wierzch daję kawałki gruszki, maliny, mango, dowolne owoce jakie lubią moi goście;-).


wegańska babka szybki przepis

Komentarze

Popularne posty