Wegański obiad. Przepis na kotlety z tofu i szpinakiem.




Wegańskie kotlety z tofu i szpinakiem.

 

Czyli co jemy podczas niepewnych czasów. Obiad z zapasów;-).

Marzec to szczególny czas. Wszyscy siedzimy razem w domu, gotujemy w domu. Przepisy podglądam u cioci Małgosi. Sama  na co dzień gotuję nieco w innym stylu. Ale... nie ma to jak wymiana kulinarnych doświadczeń miedzy kobietami;-).


Przepis na wegańskie kotlety z tofu i szpinakiem


Szpinak rozmrażamy podgrzewając na łyżce oleju z pestek winogron. Obserwuj kiedy woda odparuje a sam szpinak stanie się miękki.

Przełóż szpinak do miseczki i dodaj dowolne przyprawy (sól himalajską, zioła prowansalskie, kurkumę, pieprz ziołowy...).

Zetrzyj 180 g kostkę tofu na tarce.

Dodaj 2 łyżki kaszy mannej. Plus lepik - odrobina wody.

Na patelni rozgrzej olej.

Na oddzielny talerz nasyp trochę mąki/ mogą być otręby pszenne.

Szpinak, tofu, przyprawy i kaszę manną dokładnie wymieszaj w miseczce, łącząc składniki. Uformuj z nich kotlety. Każdy z osobna obtocz w mące/ otrębach.

Kładź na patelnie na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko obracając. Ok 3-5 minut.


My zjedliśmy je z pieczonymi ziemniakami;-).

Smacznego!






Komentarze

Popularne posty