Wegański obiad. Przepis na kotlety z tofu i szpinakiem.
Wegańskie kotlety z tofu i szpinakiem.
Czyli co jemy podczas niepewnych czasów. Obiad z zapasów;-).
Marzec to szczególny czas. Wszyscy siedzimy razem w domu, gotujemy w domu. Przepisy podglądam u cioci Małgosi. Sama na co dzień gotuję nieco w innym stylu. Ale... nie ma to jak wymiana kulinarnych doświadczeń miedzy kobietami;-).Przepis na wegańskie kotlety z tofu i szpinakiem
Szpinak rozmrażamy podgrzewając na łyżce oleju z pestek winogron. Obserwuj kiedy woda odparuje a sam szpinak stanie się miękki.
Przełóż szpinak do miseczki i dodaj dowolne przyprawy (sól himalajską, zioła prowansalskie, kurkumę, pieprz ziołowy...).
Zetrzyj 180 g kostkę tofu na tarce.
Dodaj 2 łyżki kaszy mannej. Plus lepik - odrobina wody.
Na patelni rozgrzej olej.
Na oddzielny talerz nasyp trochę mąki/ mogą być otręby pszenne.
Szpinak, tofu, przyprawy i kaszę manną dokładnie wymieszaj w miseczce, łącząc składniki. Uformuj z nich kotlety. Każdy z osobna obtocz w mące/ otrębach.
Kładź na patelnie na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko obracając. Ok 3-5 minut.
My zjedliśmy je z pieczonymi ziemniakami;-).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.