"Pomidoroso" - polska zupa na bazie przepisu na Miso! Wegański obiad w domu.
Gotuję w domu. Używam wszystkiego #zostańwdomu
Zdrowsze, i bardziej minimalistyczne gotowane, bo wykorzystuję wszystko co mam pod ręką, a zamawiam tylko zdrowe i pełnowartościowe produkty spożywcze.
Dziś czas na japońską zupę Miso. Ale bez pasty ze sfermentowanej soczewicy. Zastąpiłam ją gęstym przecierem z całymi kawałkami pomidorów, kurkumą i licznymi przyprawami.
Składniki:
- Glony Wakame 25 g
- Makaron ryżowy biały
- Tofu z ziołami 250-280g
- Warzywa: marchew i pietruszka
- Przyprawy: kurkuma, kozieradka, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy - według Waszych preferencji.
- Gęsty przecier pomidorowy z dużymi kawałkami pomidorów, i mały przecier w słoiczku.
Przepis:
1. Gotuję wywar warzywny : marchew, pietruszka, ziele angielskie, listki laurowe, rozmaryn, kozieradka.
2. Oddzielnie: mocze glony przez 10 minut i gotuję je przez kolejne 5, odstawiam na chwilę.
3. Moczę ryżowy, cienki makaron, w zimnej wodzie przez 8-10 minut i odstawiam.
4. Tofu kroję w kawałeczki i podsmażam na dowolny oleju, na patelni (ja użyłam orzechowego oraz konopnego). Podsmażam 3-5 minut.
5. Do gotowego wywaru dodaję makaron i gotuję go krótko -2/3 minuty. Dodaję glonów, przecieru pomidorowego, przypraw i tofu. Wszystko mieszam, doprawiam jeszcze i czekam aż się przegryzie. GOTOWE!!!
Zdrowa zupa wegańska dla każdego jogina i "niejogina".
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.