"Pomidoroso" - polska zupa na bazie przepisu na Miso! Wegański obiad w domu.




Gotuję w domu. Używam wszystkiego #zostańwdomu

Zdrowsze, i bardziej minimalistyczne gotowane, bo wykorzystuję wszystko co mam pod ręką, a zamawiam tylko zdrowe i pełnowartościowe produkty spożywcze.

Dziś czas na japońską zupę Miso. Ale bez pasty ze sfermentowanej soczewicy. Zastąpiłam ją gęstym przecierem z całymi kawałkami pomidorów, kurkumą i licznymi przyprawami.

 

Składniki:


  • Glony Wakame 25 g
  • Makaron ryżowy biały
  • Tofu z ziołami 250-280g
  •  Warzywa: marchew i pietruszka
  • Przyprawy: kurkuma, kozieradka, rozmaryn, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy - według Waszych preferencji.
  • Gęsty przecier pomidorowy z dużymi kawałkami pomidorów, i mały przecier w słoiczku.



Przepis:


1. Gotuję wywar warzywny : marchew, pietruszka, ziele angielskie, listki laurowe, rozmaryn, kozieradka.

2. Oddzielnie: mocze glony przez 10 minut i gotuję je przez kolejne 5, odstawiam na chwilę.
3. Moczę ryżowy, cienki makaron, w zimnej wodzie przez 8-10 minut i odstawiam.
4. Tofu kroję w kawałeczki i podsmażam na dowolny oleju, na patelni (ja użyłam orzechowego oraz konopnego). Podsmażam 3-5 minut.

5. Do gotowego wywaru dodaję makaron i gotuję go krótko -2/3 minuty. Dodaję glonów, przecieru pomidorowego, przypraw i tofu. Wszystko mieszam, doprawiam jeszcze i czekam aż się przegryzie. GOTOWE!!!


Zdrowa zupa wegańska dla każdego jogina i "niejogina".

















Komentarze

Popularne posty