Wegańskie śniadanie. Zielona pasta na kanapki
Zamiast masła zielona, wegetariańska pasta!
Zielone mdłe?
Otóż już nie. Sama wiele razy produkowałam mdłe w smaku wegańskie jedzenie, ale im dłużej eksperymentujesz w kuchni, ty więcej się uczysz, wiesz, czujesz, lepiej przyprawiasz i w końcu wychodzą ci smakowite cudeńka na kanapki. Jesienią i zima często łapiemy się na zaniedbywaniu zdrowego odżywiania. Chętniej sięgamy po tłustsze i słodsze produkty spożywcze. Jak nie wpaść w przesadę i różnicować smacznie jadłospis? Zobacz sam na moje propozycje.Pasta z awokado zastąpi masło
Awokado zawiera witaminy : A,E,C, z grupy B, jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9,kwas oleinowy, sporo potasu. Te składniki przyczynia się do spadku poziomu LDL (negatywnej frakcji cholesterolu we krwi). Jeśli masz ja podwyższoną, możesz częściowo zastąpić ulubione masło czymś takim. Awokado jest tej tłustym i kalorycznym owocem, dlatego będąc na diecie nie można przesadzać z jego spożywaniem. Dla osób, które nie redukują wagi, a potrzebują kalorycznych zamienników produktów zwierzęcych, będzie doskonałym rozwiązaniem.
Olej konopny
Z konopi siewnych, często mylonych z konopiami indyjskimi, które nie są legalne. Siewna konopia nie ma z nimi nic wspólnego. Olej z konopi siewnej wytwarzany jest z jej nasion albo z kwiatostanu.Powinien być nieoczyszczony i nie rafinowany, bez filtrowania. W sklepach najbardziej popularne są oleje z nasion tłoczone na zimno, zawierające Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega-3 : omega-6 w proporcji 1:3, ponad to omega-9, witaminy, A,E,K z grupy B, fitosterole, magnez, fosfor, wapń, aminokwasy. Nie podgrzewamy go i nie używamy doi smażenia. Z zimnej postaci zachowa w pełni swoje dobroczynne dla zdrowia właściwości. Nie wolno przesadzać tez z jego spożywaniem. Wystarczy 1 łyżeczka do domowych past, hummusu czy sałatki.
Przepis na zieloną pastę
- 2 dojrzałe owoce awokado, ale nie za miękkie;
- sok z cytryny według preferencji, lecz bez zalewania całej pasty;
- szczypta soli himalajskiej i pieprzu czarnego - na smak!
- gałązki z listkami świeżego majeranku - kupisz w doniczce w większych marketach i dobrych warzywniakach;
- łyżeczka olejku konopnego tłoczonego na zimno.
- Wszystko dodaj do siebie. Awokado myjemy i obieramy ze skórki, po czym oddzielamy miąższ palcami od pestki, Kroimy, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Majeranek obrywamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy. Do całości dodaj na koniec łyżeczkę oleju konopnego. Wszystko rozgnieć dowolnym narzędziem na większa miazgę, albo papkę. Smaruj kanapki, jedz jako sałatkę, dodaj do hummusu!. Przepis na zdrowie gotowy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.