Sok z czarnego bzu domowy i na przeziebienia
Na wzmocnienie odporności. Przeciwko infekcjom.
Sok z czarnego bzu, Sambucus nigra ma dużo pożytecznych dla organizmu właściwości.Jak zrobić do w domu bez użycia cukru?
Zwykle obficie słodzimy domowe przetwory. Ale jest prosty sposób na pozbycie się cukru z przepisu. Do słodzenia domowych soków używam ksylitolu.Przepis na sok z czarnego bzu:
- 1 kg owoców na baldachach - umyj, obierz i wrzuć owoce do garnka i rozgnieć by puściły trochę soku.
- Ksylitol - 250 g do 0,5 kg - zasyp owoce i zostaw na 4-6 godzin.
- po 4 godzinach dodaj odrobinę wody i podgrzej lecz nie do wrzenia.
- Przełóż owoce na sitko, postaw na inny garnek i czekaj, aż skapujący sok wypełni część garnka ( czas skapywania ok. 1h).
- Sok masz gotowy. Resztę owoców możesz przetrzeć przez sito, eliminując pestki, i wykorzystując przecier na galaretkę z agarem, domowy dżemik, lub inny przysmak.
Pij od 1 -2 łyżek dziennie. Uwaga!
Czarny bez ma właściwości przeczyszczające spożywany w nadmiarze.
Inne zalety Sambucus nigra to:
Duża zawartość witamin: A, C, z grupy B; zawartość
kwasów fenolowych i organicznych, antocyjanów, garbników;
Z minerałów królują potas, wapń i żelazo (dobre na czerwone krwinki, przeciwdziała anemii i wyczerpaniu organizmu).
Sok działa przeciwdepresyjnie (popatrz na skład witaminowy i minerałowy), napotnie, przeciwzapalnie i wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami.
Picie soku z czarnego bzu dobrze działa an uszczelnienie rozszerzonych i mało elastycznych naczyń włosowatych (pajączków), poprawia wzrok.
To doskonały i naturalny suplement w okresie jesienno-zimowym. Zróbcie go sami! Smacznego;-)).
O jesiennych naparach rozgrzewających pisałam w internetowej wersji Magazynu Joga - zajrzyj.
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.