Sok z czarnego bzu domowy i na przeziebienia

Na wzmocnienie odporności. Przeciwko infekcjom.

Sok z czarnego bzu, Sambucus nigra ma dużo pożytecznych dla organizmu właściwości.

Jak zrobić do w domu bez użycia cukru?

Zwykle obficie słodzimy domowe przetwory. Ale jest prosty sposób na pozbycie się cukru z przepisu. Do słodzenia domowych soków używam ksylitolu.




Przepis na sok z czarnego bzu:

  • 1 kg owoców na baldachach - umyj, obierz i wrzuć owoce do garnka i rozgnieć by puściły trochę soku.
  •  Ksylitol - 250 g do 0,5 kg - zasyp owoce i zostaw na 4-6 godzin.
  • po 4 godzinach dodaj odrobinę wody i podgrzej lecz nie do wrzenia.
  • Przełóż owoce na sitko, postaw na inny garnek i czekaj, aż skapujący sok wypełni część garnka ( czas skapywania ok. 1h).
  • Sok masz gotowy. Resztę owoców możesz przetrzeć przez sito, eliminując pestki, i wykorzystując przecier na galaretkę z agarem, domowy dżemik, lub inny przysmak.
Sok wlej do butelki i trzymaj w lodówce, albo zawekuj.

Pij od 1 -2  łyżek dziennie. Uwaga!
Czarny bez ma właściwości przeczyszczające spożywany w nadmiarze.


 

Inne zalety Sambucus nigra to:


Duża zawartość witamin: A, C, z grupy B; zawartość
kwasów fenolowych i organicznych, antocyjanów, garbników;
Z minerałów królują potas, wapń i żelazo (dobre na czerwone krwinki, przeciwdziała anemii i wyczerpaniu organizmu).
Sok działa przeciwdepresyjnie (popatrz na skład witaminowy i minerałowy), napotnie, przeciwzapalnie i wspomaga układ immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami.
Picie soku z czarnego bzu dobrze działa an uszczelnienie rozszerzonych i mało elastycznych naczyń włosowatych (pajączków), poprawia wzrok.

To doskonały i naturalny suplement w okresie jesienno-zimowym. Zróbcie go sami! Smacznego;-)).

O jesiennych naparach rozgrzewających pisałam w internetowej wersji Magazynu Joga - zajrzyj.





Komentarze

Popularne posty