Przepisy na lato bez cukru, laktozy i glutenu część 3

Wegańskie smoothie i lody. W sam raz na miłe ochłodzenie.

 

  Nie tylko ciała, ale tez emocji. Dedykuje wszystkim tym, którzy siedzą w mieście. W rozgrzanych murach, gdzie nie chce ci się nic robić w kuchni. Nic dla siebie, nic zdrowego? Ale dlaczego? Jest garść bajecznie prostych przepisów na koktajl lub lody, które możesz zmiksować, wstawić do lodówki i zjeść wieczorem w domu lub zabrać potem (smoothie nie lody;-P) w szklanej butelce wszędzie. Po mieście.

  Wystarczy kupić kilo borówek i jedno mango. Zaopatrzyć się w mleko roślinne, dowolne, takie jakie najbardziej lubisz. Ja wybieram ryżowe i z nerkowca. Jeśli chcesz, żeby twój koktajl był odrobinę gęstszy, użyj mleczka kokosowego.

Dziś borówkowo-szafranowe smoothie 


  • pół kilo borówek
  • odrobina szafranu
  • klika świeżych listków mięty
  • mleko ryżowe lub dowolne roślinne
  • Zmiksuj, trzymaj w lodówce w szklanej butelce.





Borówkowo - miętowe lody

  • pół kilo borówek
  • odrobina szafranu
  • klika świeżych listków mięty
  • cała puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • mleko z nerkowców ok 200ml
  • proszek z bio baobabu 1 łyżeczka
  • ksylitol 1 łyżka 
  • 2 łyżeczki, schłodzonej, białej herbaty
Całość wędruje do zamrażarki na dobę;-).




Klasyczne smoothie z MANGO /lub LODY

  • 2 mango
  • mleko z nerkowców lub inne, gęstsze roślinne o bardziej białym, nie przezroczystym zabarwieniu
  • ziarna z 1, całej laski wanilii 
  • do przybrania jeżyny w dowolnej ilości
Zmiksuj i trzymaj w lodówce;-)). Jako lody - wstaw do zamrażarki na dobę.





  Wegańskie, wegetariańskie, zdrowsze, zdecydowanie ZDROWE! Zamienniki ciastek, batonów, słodyczy, tych w papierkach, foliach, plastikach, piętrzących się górami i stosami na miejskich trawnikach i wysypiskach. Aż chcesz powiedzieć "STOP!". Już zawsze będę robić łakocie w domu, tak jak nasze babki i prababki. Wtedy nie mogły iść po prostu do sklepu, wybrzydzać, kupować. Teraz, wszystko na wyciągnięcie ręki, szybko się nudzi. Człowiek się rozleniwia ale i czasu ma o wiele mniej niż 50 lat temu. Nic dziwnego, że zmusić się by po godzinach pracy w kuchni stać, jest bynajmniej nie słodkie i nie budujące dyscyplinę. Ale są na to proste sposoby. Jak wziąć lenia za uszy, rogi i nogi, i wciągnąć się w przepiękna akcję robienia smoothies, domowych lodów, pieczenia samemu albo z dzieciakami. Jak zdobyć łatwe i szybkie, nie zniechęcające nas przepisy, która będą jednocześnie zdrowe, obfitujące w witaminy i mikroelementy.

   Wspólnie z Magazynem Joga przygotowałam akcję, do której Was zapraszam. Zobaczcie jak prosto można zmienić zwyczaje żywieniowe na o wiele zdrowsze, i jakie przepisy sa łatwe i przyjemne w wykonaniu. Spróbujcie przez miesiąc wciągnąć się w tworzenie domowych łakoci bez cukru, laktozy czy glutenu. Wymyślajcie swoje przepisy i dzielcie się nimi na naszej wspólnej stronie.

Całą akcję wegańską i wegetariańską, z zamienianiem przetworzonych, śmieciowych, przesłodkich i mało zdrowych przekąsek, znajdziecie pod hasztagiem na Instagramie: 

#Jogawegesweets

 

Komentarze

Popularne posty