Przepisy na lato bez cukru, laktozy i glutenu część 2


Na upały i deszcz. Na wegańskie i wegetariańskie lato. Osłoda z domowymi przepisami!
Odejdź od komputera, wyłącz komórkę, chwyć za mikser, rondle, ubijaczkę i spraw sobie nieco słodkości! Odłącz się od pracy. Zafunduj sobie chwile tylko dla siebie. W kuchni, ale robiąc słodkości bez konserwantów;-). Czas na druga część naszych, domowych przepisów dla odstawiających gluten, laktozę czy biały cukier.
Zobaczcie;-).  I smakujcie!

LODY ŚLIWKOWO - BANANOWE:


  • Puszka mleka kokosowego (ROssmann)
  • 6 dorodnych, słodkich śliwek
  •  1 dojrzały banan
  • łyżka ksylitolu
ZMIKSUJ;-)




SMACZNEGO!-----------------------------------------------------------------------------------------------

LODY MALINOWE - super wegańskie!


Tylko 2 składniki.
Słodkie bez dodatku słodzika.

  • 1 puszka mleczka kokosowego (Rossnann)
  • 500g malin
  • łyżka sproszkowanego baobabu (naturalny prebiotyk o dużej zawartości wapnia)
  • Zmiksuj!




 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 LODY CZEKOLADOWE

  •  4 łyżki kakao 1 łyżka karobu
  •  1 łyżka ksylitol
  •  1 łyżka Lucumba Bio
  •  1/2 łyżki cynamonu
Rozpuść i zmieszaj w niewielkiej ilości gorącej wody w rondelku, aż do powstania gęstej masy (odparuj trochę). Odstaw do ostygnięcia. Do całości dodaj 1/2 puszki mleczka kokosowego (250 ml lub całą puszkę w zaleznosci od ilości lodów, którą chcesz zrobić). Zamieszaj i już wystygniętą masę przelej do pojemniczka 0,5 l. Wstaw do zamrażarki.  Opcjonalnie do przybrania orzechy Pecan





 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LODY MANGO - NERKOWIEC


  •  mleko nerkowca (Rossmann) 
  • 1 mango 
  • 1 łyżka ksylitol
Wszystko razem pięknie kiksuje. Zamrażam i posypuje orzechami nerkowca.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 CIASTO Z RABARBAREM

  •  Składniki mokre:  2 jajka wbij do miski i ubij mikserem 3/4 szklanki pomieszanych razem: Ksylitolu i cukru kokosowego BIO, dodaj 2 łyżki oleju z pestek winogron; dodaj jeszcze 2 łyżki jasnego miodu.
  •  Składniki suche:  2 szklanki mąki ryżowej zmieszane z 3 łyżkami mąki kokosowej.  Mąkę przesiej przez sito i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sypkie.
     
  • Powoli, do składników mokrych, dodawaj suche składniki łyżkami, cały czas miksując mikserem na gładką masę bez grudek.

Przygotuj formę, nasmaruj masłem klarowanym albo wyłóż papierem do pieczenia. Rabarbar umyj i pokrój. Piekarnik nastaw na 180 stopni.


Gotową masę przelej do formy, kładąc na wierzch kawałki rabarbaru, piecz minimum 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli jest wilgotne, pozostaw na dłużej w piekarniku, co 10 minut sprawdzając.








 Zaglądajcie na wege akcję z Magazynem Joga, na Instagram: 

#Jogawegesweets




Komentarze

Popularne posty