Przepisy na lato bez cukru, laktozy i glutenu!

Akcja z Magazynem Joga. Dzielimy się wegańskimi przepisami na domowe słodycze.


  Rzuć słodkości i podjadanie w stresie, albo "przy okazji". Rzuć je z Magazynem Joga i naszą, wspólna akcją dzielenia się przepisami na zdrowe, domowe, sugar-lactose-gluten FREE!
hasztagujcie swoje wpisy na Insta dodając #Jogawegesweets 

  Dołączcie do wielkiej bazy wegan i wegetariań, którą wspólnie tworzymy. Blogerzy i blogerki, Joginki i jogini, zdrowo jedzący, wszyscy pragnący zmienić jedzenie na bardziej domowe, naturalne i bez zbędnych konserwantów.

Garść prostych przepisów dla Was.

Na osłodzenie lata bez cukru.



WEGAŃSKIE LODY PORZECZKOWO - MORELOWE


☆ czerwone / różowe porzeczki (obierz z szypułek, umyj, możesz przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek;
☆ 5-7 moreli, obierz, pokrój na mniejsze kawałki;
☆ gęste mleczko kokosowe 250 ml, i ewentualnie 100 ml mleka ryżowego;
☆ 1-2 łyżki miodu jasnego (możesz go pominąć, lody będą bardziej kwaśne w smaku);
☆ cukier kokosowy albo ksylitol 1-2 łyżki (mają niski IG);
Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przełóż do naczynka albo pojemniczka o pojemności 400-500 m. Zostaw na dobę w zamrażarce.









WEGAŃSKIE LODY JAGODOWO - BORÓWKOWE


 ☆ 300g jagód ☆ 300g borówek
☆ 250 ml mleczka kokosowego ☆ od 1 do 3 łyżek miodu jasnego / lub (i) 1-3 łyżki ksylitolu
☆ można trochę rozrzedzić mlekiem ryżowym- 100 ml.
Zmiksuj. Zostaw na dobę w zamrażarce. Ciesz się smakiem jagód!






WEGAŃSKIE MANGO LASSI

1.1 dojrzałe mango (Lidl)
> 2. Łyżka proszku Lucumba bio (z Eko z Rossmann)
> 3. Łyżeczka miodu akacjowego (pasieka)

> Gęste mleczko kokosowe zmieszane z mlekiem z nerkowców (Rossmann)






CIASTO MARCHWIOWO - ORZECHOWE


》5 marchewek utartych na drobno
》1 szklanka mąki ryżowej (gluten free)
》2 łyżeczki proszku do pieczenia
》1-2 łyżki mąki kokosowej
Mąki i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj.
》orzechy Pecan w dowolnej ilości - wysyp na materiałowa ściereczkę, rozbij i rozgnieć młotkiem. 》Łyżeczka cynamonu i 2/3 łyżeczki kardamonu. Dodaj do mąk i wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę Lucumba. Wymieszaj.
》2 łyżki miodu płynnego z akacji i łyżka sproszkowanegp powodu Lucumba (kupisz a saszetach w dziale Eko w Rossmann).
》4 JAJKA (oddzielnie ubij białka na pianę, potem wymieszaj z żółtkami).
Weź mikser. Miksuj bardzo dokładnie łącząc składniki.
Dodaj składniki sypkie (mąki). Dodaj marchewkę startą. Dodaj miód (2 łyżki). Jako ostatnie dodaj 3 łyżki oleju z pestek winogron.
Wysmaruj brzegi formy do pieczenia olejem z winogron, włóż na spód papier do pieczenia, wlej gotową masę.
Piecz ok 60 min w piekarniku nagrzanym na ok 150 - 170 stopni. Na 10 minut przed wyciągnięcie posyp wierzch ciasta rozgniecionymi orzechami Pecan. Gotowe!



Przyłącz się do #Jogawegesweets



Komentarze

Popularne posty