Lody mangowo - majerankowe i wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika



    Moc witamin, moc radości. Zdrowie dzisiaj u nas gości. Na długo. Dbamy o siebie wiosną. Dbamy przez cały rok. Słońce mocniej przygrzewa, organizm żąda witamin, owoców, nowalijek, a oczy "jedzą" kolorowe i soczyste owoce. Częściej sięgamy po mango, awokado, banany, jabłka. Tęsknimy za malinami, truskawkami, czereśniami, morelami i śliwami. W sklepach nadal mnogość zagranicznych cytrusów. Kusi ananas i melon. Pojawiają się pierwsze, "napompowane" truskawki. Jeszcze nie masze. Jeszcze budzące podejrzliwość. Co warto teraz jeść i z czym łączyć zioła, owoce, kiełki, nasiona?


ŚNIADANIE

Proponuje sałatkę z kiełkami słonecznika, świeżym majerankiem, awokado, pomidorem (opcjonalnie mango). Polaną olejem sezamowym lub konopnym tłoczonym na zimno. Posypaną ziarnami konopnymi lub sezamowymi.




DESERY

Domowe lody z mango i majerankiem.
U wegan sprawdzi się mleko ryżowe, kokosowe lub migdałowe. Ja robię wersję z serkiem mascarpone i mlekiem ryżowym.

  1. 2 dojrzałe mango
  2. połowa pęczku świeżego majeranku (liście z łodygami myjesz i szatkujesz, polecam Baziółkę)
  3. 1 całe Mascarpone Piątnicy
  4. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  5. 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie brązowego cukru)
  6. 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopii (Sante)
  7. Serek Mascarpone rozrób z 3 szklankami mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego
  8. Wszystko razem zmiksuj w blenderze. Rozlej do pojemniczków na lody (moje są gliniane i ceramiczne po francuskich jogurtach z Leclerc). Zostaw na całą noc w zamrażalniku.







SMACZNEGO!:-)

Komentarze

Popularne posty