Lody mangowo - majerankowe i wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika
Moc witamin, moc radości. Zdrowie dzisiaj u nas gości. Na długo. Dbamy o siebie wiosną. Dbamy przez cały rok. Słońce mocniej przygrzewa, organizm żąda witamin, owoców, nowalijek, a oczy "jedzą" kolorowe i soczyste owoce. Częściej sięgamy po mango, awokado, banany, jabłka. Tęsknimy za malinami, truskawkami, czereśniami, morelami i śliwami. W sklepach nadal mnogość zagranicznych cytrusów. Kusi ananas i melon. Pojawiają się pierwsze, "napompowane" truskawki. Jeszcze nie masze. Jeszcze budzące podejrzliwość. Co warto teraz jeść i z czym łączyć zioła, owoce, kiełki, nasiona?
ŚNIADANIE
Proponuje sałatkę z kiełkami słonecznika, świeżym majerankiem, awokado, pomidorem (opcjonalnie mango). Polaną olejem sezamowym lub konopnym tłoczonym na zimno. Posypaną ziarnami konopnymi lub sezamowymi.
DESERY
Domowe lody z mango i majerankiem.
U wegan sprawdzi się mleko ryżowe, kokosowe lub migdałowe. Ja robię wersję z serkiem mascarpone i mlekiem ryżowym.
- 2 dojrzałe mango
- połowa pęczku świeżego majeranku (liście z łodygami myjesz i szatkujesz, polecam Baziółkę)
- 1 całe Mascarpone Piątnicy
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie brązowego cukru)
- 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopii (Sante)
- Serek Mascarpone rozrób z 3 szklankami mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego
- Wszystko razem zmiksuj w blenderze. Rozlej do pojemniczków na lody (moje są gliniane i ceramiczne po francuskich jogurtach z Leclerc). Zostaw na całą noc w zamrażalniku.
SMACZNEGO!:-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.