Wegańskie "zimne nóżki" bez mięsa - galaretki z nasion i orzechów
Wege przekąski.
Konkurencja dla tradycyjnych "zimnych nóżek".
Moje są słodkie i mają mnóstwo orzechów oraz bogate białko ziaren konopnych.
Zobacz;-)
Konkurencja dla tradycyjnych "zimnych nóżek".
Moje są słodkie i mają mnóstwo orzechów oraz bogate białko ziaren konopnych.
Zobacz;-)
Sama natura
Prosta receptura
Dobroczynne działanie
Wspomaganie regeneracji po treningu, w praktyce jogi, zawsze;-)
- Wegańskie galaretki - to idealna przekąska regeneracyjna.
- Wspomaga regenerację stawów oraz tkanki powięziowej.
- Bogata w błonnik poprawia perystaltykę.
- Orzechy o dużej zawartości białka (od 18 g - 25 g/ 100 g ), kwasów omega 3,6 i 9.
Prosty przepis na żelowe galaretki, bogate w witaminy i mikroelementy: błonnik, kwasy omega 3, 6 i 9, aminokwasy, cynk, żelazo, magnes, i wiele innych dobroci.
SKŁADNIKI:
- pistacje bez soli ( 4łyżki)
- orzechy pecan ( 4łyżki)
- sezam jasny ( 2łyżki)
- mleczko kokosowe ( 1 łyżka)
- ziarna konopi niełuskane ( 4 łyżki)
- miód jasny (wielokwiatowy, mniszkowy, lipowy, nawłociowy - tylko naturalny!) - ( 2 łyżki)
- kasza jaglana, przez ugotowaniem dwukrotnie sparzona. Mogą być płatki jaglane ( 4 łyżki)
- agar (100% bez dodatku cukry brązowego), ekologiczny - do zestalenia babeczek.
Gotowi?
Robimy!!!
Orzechy pecan, pistacje i ziarna konopi namocz przez 4 godziny w letniej wodzie, następnie osusz i rozetrzyj w moździerzu. Ziarna sezamu podpraż na patelni przez 2-3 minutki. Zmieszaj ziarna i orzechy ze sobą. Jaglaną kaszę sparz i ugotuj. Dodaj do miazgi orzechowej. Dodaj łyżkę mleczka kokosowego. Zmieszaj. Miód (2 łyżki dla smaku) rozpuść w rondelku. Płynny miód wlewaj ostrożnie do naszej masy kokosowo-orzechowo-jaglanej, cały czas mieszając dokładnie.
MOC AGARU
Zawsze kupuj czysty agar, bez dodatku cukru.
MOC AGARU
Zawsze kupuj czysty agar, bez dodatku cukru.
- Agar - 1 łyżeczkę agaru wsyp do 0,5 L zimnej wody dokładnie zamieszaj. Dodaj całą masę do wody z agarem, zamieszaj wszystko razem i gotuj cały czas mieszając do momentu wrzenia. Od momentu wrzenia gotuj jeszcze 1-2 minuty mieszając.
Przygotuj foremki do muffinków. Przelej masę do foremek. Wystaw na balkon (po ostygnięciu masy możesz wstawić do lodówki) i zaczekaj aż masa stężeje . Gotowe :-)
Proste, smaczne, bez konserwantów. Twoje;-)
Agar doskonale nadaje się nie tylko do wegańskich galaretek. Zestalam nim również wegańskie batoniki i babeczki. Poznaj moje przepisy na wegańskie batoniki dla aktywnych w następnym magazynie "Joga". Zachęcam Was do czytania;-)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.