Wegańskie "zimne nóżki" bez mięsa - galaretki z nasion i orzechów

Wege przekąski.
Konkurencja dla tradycyjnych "zimnych nóżek".
Moje są słodkie i mają mnóstwo orzechów oraz bogate białko ziaren konopnych.
Zobacz;-)

Sama natura
           Prosta receptura
                          Dobroczynne działanie 
Wspomaganie regeneracji po treningu, w praktyce jogi, zawsze;-)

 WEGAŃSKIE GALARETKI
  •    Wegańskie galaretki - to idealna przekąska regeneracyjna.
  • Wspomaga regenerację stawów oraz tkanki powięziowej.
  • Bogata w błonnik poprawia perystaltykę.
  • Orzechy o dużej zawartości białka (od 18 g - 25 g/ 100 g ), kwasów omega 3,6 i 9.



  Prosty przepis na żelowe galaretki, bogate w witaminy i mikroelementy: błonnik, kwasy omega 3, 6 i 9, aminokwasy, cynk, żelazo, magnes, i wiele innych dobroci.

SKŁADNIKI:
  • pistacje bez soli ( 4łyżki)
  • orzechy pecan ( 4łyżki)
  • sezam jasny ( 2łyżki)
  • mleczko kokosowe ( 1 łyżka)
  • ziarna konopi niełuskane ( 4 łyżki)
  • miód jasny (wielokwiatowy, mniszkowy, lipowy, nawłociowy - tylko naturalny!) - ( 2 łyżki)
  • kasza jaglana, przez ugotowaniem dwukrotnie sparzona. Mogą być płatki jaglane ( 4 łyżki)
  • agar (100% bez dodatku cukry brązowego), ekologiczny - do zestalenia babeczek.
Gotowi?
Robimy!!!

 Orzechy pecan, pistacje i ziarna konopi namocz przez 4 godziny w letniej wodzie, następnie osusz i rozetrzyj w moździerzu. Ziarna sezamu podpraż na patelni przez 2-3 minutki. Zmieszaj ziarna i orzechy ze sobą. Jaglaną kaszę sparz i ugotuj. Dodaj do miazgi orzechowej. Dodaj łyżkę mleczka kokosowego. Zmieszaj. Miód (2 łyżki dla smaku) rozpuść w rondelku. Płynny miód wlewaj ostrożnie do naszej masy kokosowo-orzechowo-jaglanej, cały czas mieszając dokładnie.

MOC AGARU
Zawsze kupuj czysty agar, bez dodatku cukru.
  • Agar - 1 łyżeczkę agaru wsyp do 0,5 L zimnej wody dokładnie zamieszaj. Dodaj całą masę do wody z agarem, zamieszaj wszystko razem i gotuj cały czas mieszając do momentu wrzenia.  Od momentu wrzenia gotuj jeszcze 1-2 minuty mieszając.

  Przygotuj foremki do muffinków.  Przelej masę do foremek. Wystaw na balkon (po ostygnięciu masy możesz wstawić do lodówki) i zaczekaj aż masa stężeje . Gotowe :-)


Proste, smaczne, bez konserwantów. Twoje;-)


   Agar doskonale nadaje się nie tylko do wegańskich galaretek. Zestalam nim również wegańskie batoniki i babeczki. Poznaj moje przepisy na wegańskie batoniki dla aktywnych w następnym magazynie "Joga". Zachęcam Was do czytania;-)


SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty