Sharon (Kaki) - owoc o wielkiej mocy witamin


Wyglądem przypomina połączenie pomidora z papryką. Smakuje jak stara odmiana śliwki "Ulena".
Sharon - większy, mniejsza odmiana owocu to Kaki, jest owocem Persymony (inne nazwy to Hurma, Hebanowiec) - rośliny z rodzaju Diospyros, rosnące na obszarach Azji i Ameryki o tropikalnym i subtropikalnym klimacie.

Owoc Sharon i Kaki, są bardzo bogaty w witaminy A,C, E,K, B5,B6,B9, z których najwięcej zawiera:
  • C - 15 mg (17% dziennej dawki)
  • A - 0.267 mg (30% - dziennej dawki)
Minerały: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, cynk, jod, a najwięcej miedź 0,1 mg - 11% dziennej dawki, mangan 0,4 mg - 17% dziennej dawki.
Idealny na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), jak mango. Dzięki dużej zawartości błonnika obniża ciśnienie krwi, usprawnia perystaltykę.  Wspomaga leczenie przeziębienia, w tym kataru. Na katar polecam Wam spożywanie 2-3 Kaki i jednego, dużego mango dziennie. Szybciej wrócicie do zdrowia;-).

Sharon w sklepach pojawia się już wczesną jesienią, lecz najlepszy jest właśnie teraz.
Spożywamy je na surowo, po umyciu mydłem w zimnej wodzie.  Skórkę obieramy. Jemy miąższ. Dojrzałe owoce muszą być mocno pomarańczowe wpadające w czerwień.

Dzisiaj na blogu garść przepisów z Persymoną. Coś co możesz przyrządzić na szybko z ogólnie dostępnych składników. A jest zdrowe i pyszne!



Wegańskie przekąski z Kaki


1. ŚNIADANIE - jaglanka z kaki

Jaglanka na mleku roślinnym lub wodzie z Sharonem. Idealne śniadanko, które energetycznie wystarczy na bardzo długo.


2.LUNCH -  Marchew z Sharonem na surowo


3. LUNCH - Kaki z surowymi ziarnami kakao ozdobione olejem konopnym

Surowa, znakomita, wegańska przekąska w ciągu dnia, w przerwie w pracy, po sesji jogi, wieczorem.



4. DESER / OBIAD (zupa na słodko) - mus z dyni ozdobiony Kaki

Dynię pokrój w cząstki, ugotuj (możesz dodać kilka goździków - dadzą lekko rozgrzewający aromat), dodaj pomarańczę i  zmiksuj. Dopraw cynamonem i miodem, kardamonem, imbirem.
NA wierzchu ułóż Kaki w cząstkach. Znakomita słodka zupa!


5. Jogurt z Kaki, surowym kakao i miodem

Dowolny jogurt naturalny (sojowy dla wegan), kaki pokrojone w kawałeczki, surowe ziarna kakao, miód na wierzch - lekko polej. I deser - przekąska gotowy!



SMACZNEGO;-)


Komentarze

Popularne posty