Sharon (Kaki) - owoc o wielkiej mocy witamin
Wyglądem przypomina połączenie pomidora z papryką. Smakuje jak stara odmiana śliwki "Ulena".
Sharon - większy, mniejsza odmiana owocu to Kaki, jest owocem Persymony (inne nazwy to Hurma, Hebanowiec) - rośliny z rodzaju Diospyros, rosnące na obszarach Azji i Ameryki o tropikalnym i subtropikalnym klimacie.
Owoc Sharon i Kaki, są bardzo bogaty w witaminy A,C, E,K, B5,B6,B9, z których najwięcej zawiera:
- C - 15 mg (17% dziennej dawki)
- A - 0.267 mg (30% - dziennej dawki)
Sharon w sklepach pojawia się już wczesną jesienią, lecz najlepszy jest właśnie teraz.
Spożywamy je na surowo, po umyciu mydłem w zimnej wodzie. Skórkę obieramy. Jemy miąższ. Dojrzałe owoce muszą być mocno pomarańczowe wpadające w czerwień.
Dzisiaj na blogu garść przepisów z Persymoną. Coś co możesz przyrządzić na szybko z ogólnie dostępnych składników. A jest zdrowe i pyszne!
Wegańskie przekąski z Kaki
1. ŚNIADANIE - jaglanka z kaki
Jaglanka na mleku roślinnym lub wodzie z Sharonem. Idealne śniadanko, które energetycznie wystarczy na bardzo długo.
2.LUNCH - Marchew z Sharonem na surowo
3. LUNCH - Kaki z surowymi ziarnami kakao ozdobione olejem konopnym
Surowa, znakomita, wegańska przekąska w ciągu dnia, w przerwie w pracy, po sesji jogi, wieczorem.
4. DESER / OBIAD (zupa na słodko) - mus z dyni ozdobiony Kaki
Dynię pokrój w cząstki, ugotuj (możesz dodać kilka goździków - dadzą lekko rozgrzewający aromat), dodaj pomarańczę i zmiksuj. Dopraw cynamonem i miodem, kardamonem, imbirem.
NA wierzchu ułóż Kaki w cząstkach. Znakomita słodka zupa!
5. Jogurt z Kaki, surowym kakao i miodem
Dowolny jogurt naturalny (sojowy dla wegan), kaki pokrojone w kawałeczki, surowe ziarna kakao, miód na wierzch - lekko polej. I deser - przekąska gotowy!
SMACZNEGO;-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Na moim blogu nie publikujemy w komentarzach linków "do follow". Zostaną potraktowane jako SPAM.