Muffiny z dynią, topinamburem, olejem konopnym i dyniowym - czyli moc zdrowia w domowych słodyczach

    Rozgrzej zmysły i daj sobie mocny zastrzyk energetyczny, rozpieszczając głodny żołądek oraz łaknące słodkości kubki smakowe. Nakarm mózg, węch i oczy, wyczarowując smakowite i zdrowe, domowe muffinki. Daj ciału coś zdrowego. Ciąg dalszy zdrowych "słodkości". 
Muffinki z polską dynią Karowitą, na mące z topinamburu, olejach konopnym i z pestek dyni (w proporcjach 1:2 do 1:2). Pogoda nas nie rozpieszcza, ale na blogu same rozpieszczające "słodkości". Zdrowe, wykonane z naturalnych składników. Wspomagające pielęgnacje włosów i cery ( bez cukru i z ksylitolem), na olejach bogatych w kwasy omega 3, 6 i 9 (oleje naturalne z pestek dyni, z ziaren konopii), z dynią bogatą w karoten (działający przeciwzapalnie), w witaminy A i E.

  • Przepis na 12 babeczek;-)

SKŁADNIKI:

Miseczka z suchymi składnikami
  • 2 szklanki mąki z topinamburu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - do pieczenia
  •  1/2 szklanki ksylitolu i 1/2 szklanki cukru kokosowego
lub 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sypkiego kardamonu
  • 1/3 imbiru sypkiego albo kawałek startego na świeżo korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki sypkiego cynamonu
Wszystkie składniki suche bardzo dokładnie wymieszaj.

Miseczka z mokrymi składnikami

  • 1/3 szklanki oleju ( proporcje:     olej z pestek dyni - 1/2   :  olej konopny 1/2  );
  • dyniowe puree (umyj, obierze ze skóry, pokrój w idealne kostki, podduś ledwo co zalane kawałki dyni wodą, aż zrobią się miękkie, ostudź do temperatury pokojowej);
  • 2 jajka całe;
  • Wbij do miski jajka, dodaj zmieszanych olejów, i rozmieszaj wszystko bardzo dokładnie. Dodaj puree z dyni, mieszając składniki mokre, tak by nie zostawić najmniejszej grudki. Użyj miksera by rozetrzeć mocniej kawałki dyni, miksując wszystko na idealnie gładka masę.
POŁĄCZENIE SUCHYCH SKŁADNIKÓW Z MOKRYMI
  • Do mokrej masy będziesz dodawać dobrze wymieszane suche składniki, po łyżce, cały czas mieszając na gładko tak by nie robiły się grudki. Gdy masa zacznie wyraźnie gęstnieć, włączysz mikser i nadal dodając suche składniki po łyżce, zamienisz ręczne mieszanie na dokładne miksowanie masy mikserem. Nie śpiesz się. Ma być po łyżce suchej masy do mokrej. powoli. Naładujesz za dużo, to zrobią się grudy trudne do rozbicia;-).

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj wnętrze foremek na muffinki olejem kokosowym. Nałóż do każdej foremki masę do 3/4 jej wysokości. Wstaw na 25 minut. Używaj patyczka by sprawdzić czy muffinki są już upieczone. Czasami trzeba zostawić je do 30 minut i sprawdzać, by nie spalić powierzchni.


GOTOWE:-)

Ciesz się smakiem delikatnych muffinek. Możesz zabrać je ze sobą na dowolny trening albo jogę i raczyć się ich aromatem po wysiłku fizycznym;-). Pokarm dla duszy (zmysłów), pokarm dla ciała.


Dlaczego sa lepsze od batonów ze słodzikiem i ciastek?

  • Zamiast cukru białego i brązowego, dodałam ksylitolu i cukru kokosowego (maja bardzo niski indeks glikemiczny). 
  • Są wykonane z dodatkiem olejów z pestek dyni i konopnego (zwłaszcza konopny bogaty jest w kwasy omega 3:6:9 występujących w doskonałych dla organizmu człowieka proporcjach.
  • Dynia i olej z pestek dyni - duża zawartość mocnego antyutleniacza  beta-karotenu.
  • zastosowałam wyłącznie mąkę z topinamburu BEZGLUTENOWĄ.

SMACZNEGO!

Lekko "czekoladowy" kolor muffinek jest wynikiem ciemnego zabarwienia oleju z pestek dyni (ciemnozielony wpadający z brąz) oraz konopnego  (ciemna, "butelkowa" zieleń).


Komentarze

Popularne posty