piątek, 11 sierpnia 2017

Zapiekanka z bakłażanem - zdrowa kuchnia


SKŁADNIKI:
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 4 duże marchewki
  • 4 duże ziemniaki lub 0,5 kg topinamburu 
  • garść orzechów włoskich/ ser żółty starty do posypania/ 2 łyżki nasion konopnych
  • przyprawy do warzyw: rozmaryn, tymianek, szczypta pieprzu
 Warzywa umyj i pokrój w talarki. Ziemniaki i marchewkę wrzuć na 3 - 5 minut do wrzątku. Bakłażany podsmaż na maśle klarowanym 5 minut na patelni obsypując mieszanką przypraw.
Dołóż na moment ziemniaki/ topinambur i marchewkę do bakłażanów i dobrze wszysko wymieszaj z przyprawami.

Wysmaruj formę masłem klarowanym lub olejem kokosowym. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż warstwami warzywa do formy, przeplatając je z orzechami, konopiami i serem żółtym, i wstaw wszystko do piekarnika na ok 20 minut.


GOTOWE ;-))







SMACZNEGO ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP