środa, 26 kwietnia 2017

Wegetariańskie przekąski - zdrowo wiosną!


    Wegetariańskie przekąski, drugie śniadania, napoje, które mogą urozmaicić Twoje zdrowe menu. Wszystkie smaczne i zdrowe, doskonale uzupełniające dietę każdego jogina. Na razie menu cytrusowe.

  • Mandarynki
  • Pomarańcze
  • Mango
  Dzisiaj przygotowałam owocowo-jogurtowe smakowitości, oraz kawę "Żołędziówką", ekologiczna i popularną w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Kawę zrobisz na mleczku kokosowym, dodając specyficzny, hinduski mix przypraw, które zmieszasz w domu.
Zobaczcie sami jak mix cytrusowych smaków łączy się z jogurtami oraz dobrze znanymi wam dodatkami. Jak słodko, bez cukru, współgrają ze sobą Żołędziówka, kardamon, cynamon i imbir.


Deserowy lunch z mango



 Przepis:
  • 1 dojrzałe, soczyste mango
  • 1 banan
  •  Jogurt z mleka koziego, sojowy, dowolny wegetariański
  • sezam do posypania
  • mix przypraw: kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon
Mango to prawdziwa moc witamin: A,E,C,K, tiamina, niacyna, ryboflawina, B6, kwas foliowy. Duża zawartość polifenoli chroni organizm przed rakiem. Jedzenie mango poprawia tolerancję glukozy. Mango zawiera dużo potasu obniżając ciśnienie krwi. Redukuje ilość złego cholesterolu, czyli mango powinno być spożywane codziennie przez osoby o przekroczonym, górnym progu cholesterolu.

Kawa bezkofeinowa z naturalną mieszanką przypraw i mlekiem kokosowym


     Gałka muszkatołowa to nasiona drzewa muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans), pochodzącego z Wysp Banda. Właściwości: obniżanie ciśnienia krwi, działanie przeciwzakrzepowe (niweluje zlepianie się płytek krwi), wpływa korzystnie na trawienie, lecz spożywana w niewielkich ilościach. Zdecydowanie nie można przesadzić z jej ilością. Podobno 30-60g przyprawy, działa halucynogennie, powoduje dezorientację i zaburzenia równowagi oraz niepokoje, wszystko przez zawartość mirystycyny. Ponoć spożywanie dużej jej ilości, wywołuje raka wątroby. Uważajcie więc z jej dodawaniem! 
Jest natomiast rewelacyjna zarówno do słodkich deserów, kaw, jak i do wszelkich dań przyprawianych na ostro, gorzko czy kwaśno.


Mix przypraw do kawy:
  • cynamon (1/4 łyżeczki)
  • imbir (korzeń 3 małe kawałeczki), (sypki 1/5 łyżeczki)
  • gałka muszkatołowa - szczypta (niewiele)
  • kardamon (1/3 łyżeczki)
  • Wszystko zmieszaj w słoiczku i niech się przegryzie 1 dzień.
Uwaga, do kawy nie wsypujesz wszystkiego, tylko szczyptę z tej mieszanki. Resztę zachowujesz do przyprawiania rozmaitych dań w kuchni.


Sałatka pomarańczowa z podsmażanym porem


Smaczny lunch...

Do kanapek, do tortilli, sama, sałatka :
  • 1-2 dojrzałe, soczyste pomarańcze
  • podsmażony cały por - na oleju sezamowym lub kokosowym
  • sezam jako posypka/ płatki migdałów
  • Idealne uzupełnienie śniadania z jajkami na miękko oraz szklanka zielonej herbaty.
  • Ascetyczno - wegetariański lunch, w stylu deluxe;-).
Pomarańcze - bogate w witaminy C, z grupy B (również kwas foliowy). Miąższ bogaty jest w  beta karoten oraz potas regulujący rytm serca oraz ciśnienie krwi.
Dużo pomarańczy powinny spożywać osoby, które spały małą ilość godzin (3-6h). Witamina C jest cennym antyoksydantem a potas zapobiegnie wypadaniu serca z rytmu, co jest częstym objawem zmęczenia po niewyspaniu.


Mandarynki



Mandarynki w każdej ilości. Dla zdrowych oczu, ochrony przed promieniami UV podczas przebywania na słońcu, dla wzmocnienia odporności. Po energetyzującej, porannej sesji jogi. Po każdych ćwiczeniach. Bez specjalnej okazji.

  •  Mandarynka - Citrus tachibana, należą do cytrusów zawierających wyjątkowo dużo witaminy A i C. Zawiera ponadto witaminy: E,B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę.
Tak zdrowo skomponowane menu, pomoże w odstawieniu słodkich pokus, wzmacniając zdrowie i poprawiając kondycję organizmu. 

Na blogu przedstawiam przepisy, do których chętnie zajrzą osoby przechodzące na wegetarianizm.
Jeśli Ty zdecydowałeś się zupełnie zmienić jadłospis, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie.
Zapraszam na następne, kulinarne wpisy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP