piątek, 31 marca 2017

Wegetariański obiad na słodko bez cukru - omlet z mąli orkiszowej z pomarańczą!

   Czasem odwiedzi mnie "słodki", mały" głodzik". Niewinna ochota na czysty deser i zdrowy lunch w jednym. Coś zaprząta moje myśli od rana, a kubki smakowe poruszane przez wyobraźnię, ślinią się na samo wspomnienie babeczek, ciasteczek i koktajli z pianką na wierzchu. Sięgam wtedy po mąkę orkiszową, odrobinę kurkumy z imbirem, szczyptę cynamonu, jogurt naturalny, 2 jajka, sezam i pomarańczę. Oddzielam białka od żółtek. Myję i obieram soczystą pomarańczę.
Ubijam pianę na sztywno, dodaję żółtka, przyprawy oraz łyżkę - 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej (na oko, tak by ciasto nie było lejące, ani zbyt zbite).  Rozgrzewam na patelni łyżeczkę masła klarowanego i wylewam masę na gorącą powierzchnię. Smażę omlet przewracając na druga stronę, gdy tylko się zarumieni. Przykrywam patelnię pokrywką, aby ciasto było pulchne, nie wyschło i nie przypaliło się zbyt mocno. Po przełożeniu na talerz, dekoruję omlet pomarańczą, jogurtem, miodem naturalnym oraz posypuję łyżeczką ziarna sezamowego.

GOTOWY!

SMACZNEGO!




 Proces tworzenia. Sztuka w kuchni. Posiłki tworzone ze smakiem, smakujące doskonale, są esencją zdrowego odżywiania się na co dzień. Jedzone bez pośpiechu, przy stole i w maksymalnym skupieniu na spożywanej potrawie, najlepiej się trawią i odżywiają nasze ciało, umysł oraz duszę. Pamiętajmy o takim, spokojnym cieszeniu się jedzeniem w tych zabieganych czasach...



 PAMIĘTAJ

Dobrze usmażony omlet nie jest zbity, wilgotny i ciężki wewnątrz.  Ciasto ma luźną strukturę przypominającą gąbkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP