sobota, 25 marca 2017

Wegetariański lunch dla dwojga - prosty, zdrowy, znakomity...

Coś zdrowego, coś smacznego, i coś idealnego do przyrządzenia w domu.


Napój z MANGO :
  • 2 jogurty naturalne / 2 jogurty wege - sojowe
  • opcjonalnie 1 kozi jogurt
  • 1 -2 banany
  • 1 dorodne mango
  • przyprawa  - mój mix, zmieszaj razem w proporcjach: 1/2 gałki muszkatołowej, 2 goździki, 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu, 3/4 łyżeczki kardamonu --> z tej mieszanki dodaj do koktajlu 1/2 łyżeczki przyprawy mix.
  • Wszystko zmiksuj w blenderze. GOTOWE. Do popicia. Jako deser. Do szklanej butelki na trening lub po sesji jogi.

Danie głównie - kanapki z humusem + warzywna sałatka

  • Kanapki na chlebku orkiszowym/ bezglutenowym/razowym - dowolnym
  • HUMUS - dowolny. Ja kupiłam humus z ciecierzycy, z pomidorami i papryką.



 SAŁATKA WARZYWNA
  •  łyżeczka masła ghee/klarowanego (rozpuść i dodaj 1/2 łyżeczki tymianku)
  • 2 pory i połowa selera - pokrój i podsmaż na maśle klarowanym w następującej kolejności: najpierw seler - gdy zrobi się już na tyle miękki by wpić widelec, dodaj pora. Cały czas mieszaj warzywa, aż delikatnie się zeszklą.
  • Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku (pokrojony na 4 części).
  •  Dodaj 1/2 łyżeczki przyprawy - MIX (poparz na przepis powyżej). 
  • Sezam - dodaj 3/4 łyżeczki, na 3 minuty przed zdjęciem garnuszka z palnika.

 Na pestce mango, zawsze zostaje soczysty miąższ. Aby nie wyrzucać smacznych resztek, wkładam pestkę do świeżo zaparzonej herbaty, zamiast słodzić miodem. Rooibos nasycony subtelnym smakiem mango, gorący czy schłodzony, rewelacyjni  pasuje do każdego dania;-)


U mnie w kuchni nic się nie zmarnuje!

 Idealny wegetariański lunch;-)



 LOKAH SAMASTAH SUKHINO BHAVANTU!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP